September 27 2020 06:40:09

Navigatie
Home

De Boerboel
Het Karakter
Fokstandaard

Ons Fokbeleid
Onze Honden
Foto's
Pups
Pups verwacht/expected

Mededelingen
Web Links
Contact Info


DE BOERBOEL
Land van herkomst Zuid-Afrika
Oorspronkelijke taak Waak- Erf hond op boerenbedrijven
Schofthoogte Reu minimaal 66 cm., Teefje minimaal 61 cm.
Gewicht Van 40 tot 70 kg
Kleur De vachtkleur varieert van lichtgeel tot donkerrood, al dan niet gestroomd en met een zwart masker. De voorkeur gaat uit naar dieren zonder witte aftekeningen. De oogkleur kan variŽren van licht- tot donkerbruin. De neusspiegel is altijd zwart
Vacht De vacht is kortharig en voelt zacht aan.
Verzorging De vachtverzorging van dit ras vereist weinig aandacht. In de verharingsperiode kan een rubberen borstel of massagehandschoen goed dienstdoen om de dode haren uit de vacht te verwijderen.
Karakter De boerboel is een stabiel, zelfverzekerd en doorgaans rustige hond. Hij is zeer trouw en gehecht aan de leden van zijn gezin en gaat, als dat nodig is, voor hen door het vuur. Hij is zeer moedig, sober en erg hard voor zichzelf. De boerboel is een gehoorzame en meegaande hond voor zijn mensen, maar kan blijk geven van eigen initiatief. Hij is erg territoriaal, waaks en verdedigend ingesteld. Mensen die bij u niets te zoeken hebben, krijgen beslist geen kans om op het terrein te komen. Een boerboel waakt op een beheerste manier. Hij laat zijn zware stemgeluid vrijwel alleen horen als er werkelijk iets aan de hand is. Een eigenaar die zijn boerboel als kennelhond houdt, gaat voorbij aan zijn behoefte aan gezelschap. Vanwege hun gehechtheid aan hun mensen is het beter om een hond van dit ras te midden van het gezin te laten opgroeien. Dit komt de karaktervorming eveneens ten goede.
Sociale aanleg Het ras kan het uitstekend vinden met alle mensen en dieren die tot het eigen gezin behoren. Kinderen hebben vaak de aandacht in een positieve zin. Ten opzichte van vreemden nemen ze een zeer waakzame houding aan - zeker als ze op het eigen terrein komen-, maar als blijkt dat de eigenaar de aanwezigheid van de bezoeker op prijs stelt, legt de hond zich hierbij neer. Met honden die deel uitmaken van het gezin gaat een boerboel in doorsnee goed om, maar ten opzichte van onbekende honden, bijvoorbeeld op straat, kan het ras dominant zijn.
Opvoeding Boerboel's zijn intelligente honden die hun baas graag een plezier doen. In die zin is het ras niet zo moeilijk op te voeden. U kunt ze vrijwel alles leren. Het is echter beslist geen ras voor iedereen; de eigenaar moet iemand zijn die van nature overwicht heeft op honden en die de hond zeer consequent en in volle harmonie kan opvoeden. Het ras is niet geschikt voor wispelturige, onervaren of toegeeflijke mensen.


Copyright © Saba Boerboels 2010